Alles wat je moet weten over de stapelaar

[ad_1]

In productieomgevingen, magazijnen en loodsen vind je doorgaans verschillende gereedschappen waarmee zowel inkomende als uitgaande goederen mee verwerkt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan de heftruck, reachtruck en de pompwagen. De stapelaar is ook een handig gereedschap dat steeds vaker te zien is. Een stapelaar is feitelijk een combinatie van een heftruck en een pompwagen en doorgaans zijn ze dan ook elektrisch. Je kunt er pallets mee optillen, verplaatsen en neerzetten. Maar je kunt er ook hoge stellingen mee bevoorraden. In onze blog vertellen we meer over stapelaars en waar je op moet letten als je er eentje wilt kopen.

Hoe werkt een elektrische stapelaar?

Een elektrische stapelaar is gebruiksvriendelijk. Met de knoppen in het handvat kun je pallets optillen en neerzetten en de stapelaar bedienen. Je hoeft dus nauwelijks kracht te zetten om je werk te kunnen doen. Een groot pluspunt is dat je pallets kunt optillen en bijvoorbeeld in hogere stellingen kunt neerzetten. Houdt er wel rekening mee dat je een certificaat nodig hebt als je een stapelaar wilt bedienen. Dat geldt ook voor heftrucks en reachtrucks. Daar heb je eveneens een certificaat voor nodig. Pompwagens mogen daarentegen door iedereen worden gebruikt.

Het draagvermogen en de hefhoogte van een stapelaar

De ene stapelaar is de andere niet en er zijn verschillende soorten verkrijgbaar. De verschillen zitten voornamelijk in de accucapaciteit en de hefhoogte. De hefhoogte kan verschillen van 2 tot wel 5 meter terwijl ook het draagvermogen kan variëren. Er zijn modellen die 1200 kilogram kunnen tillen, maar ook varianten die tot wel 1600 kilogram kunnen heffen. Doorgaans zijn stapelaars uitgerust met lithium-ion of gel-batterijen. Gel-batterijen zijn zeker duurzamer die ook langer meegaan. De accucapaciteit die je kiest is afhankelijk van hoe intensief je het product gebruikt. Voor een lange werkdag kun je het beste een model kiezen met een grotere accucapaciteit. Of kies voor een model die je tussentijds kunt snel laden.

Verschillen heftruck, reachtruck, pompwagen en stapelaar

Zoals gezegd vind je in magazijn, loodsen en zelfs in winkels verschillende gereedschappen die gebruikt worden om goederen te verwerken. Maar welk gereedschap is nu de beste keuze? Dat is per situatie afhankelijk. Een heftruck en reachtruck zijn wat zwaardere machines die je nodig hebt voor een intensieve werkdag en als je grote hoeveelheden pallets met gewicht moet verwerken. Wanneer je milieuvriendelijk wilt ondernemen kies je logischerwijs voor modellen met een elektromotor. Ook de stapelaar is een milieuvriendelijke oplossing en deze zijn een stuk wendbaarder dan een reachtruck. Echter is de maximale hefhoogte van 5 meter een beperking. Of liever gezegd het kan een beperking zijn als je stellingen hoger zijn. Dan ontkom je er niet om toch een reachtruck of heftruck te gebruiken. Een pompwagen is ook een goed alternatief als je meer horizontaal dan verticaal moet werken. 

Wanneer kies je voor het één óf het ander?

Heftruck – Wanneer je grote hoeveelheden en zwaardere pallets moet vervoeren

Reachtruck – Om inpandig hoge stellingen te bevoorraden

Pompwagen – Als je pallets makkelijk en snel wilt verplaatsen

Stapelaar – Als je kleinere stellingen wilt bevoorraden of pallets wilt verplaatsen

[ad_2]

https://www.afvoerexpert.nl/alles-wat-je-moet-weten-over-de-stapelaar/