28 thoughts on “De Groepenkast vervangen in de nieuwe werkplaats”

  1. Om dit soort hobby taferelen te voorkomen. Laat het door een gediplomeerd elektricien doen.
    Aardlek is nodig
    En emat is niet het topmerk voor heavy duty.
    Filmpje graag verwijderen.

    Reply
  2. We gaan even opsommen:
    -Zo een schroevendraaier met lampje zou eigenlijk niet verkocht moeten worden want het is het meest onbetrouwbare “meet”instrument ooit uitgevonden.
    -Je meet volts en zegt dat er geen stroom op staat? Op een kabel staat wel of geen spanning. Dat is iets anders als stroom.
    -Voordat je zekeringen er uit draait moet je eerst de onderverdeler helemaal uit zetten.
    -Spanningsloosheid aantonen met een multimeter is niet toegestaan.
    -Als je spanningsloosheid aantoont moet je ook alle polen meten ten opzichte van aarde.
    -Hetgeen je aanwijst op 9:56 is geen aardlekschakelaar maar een hoofdschakelaar.
    -Aardlekschakelaars zijn gewoon verplicht in een onderverdeler. Dat er eventueel aardleks zitten in de hoofdverdeler doet daar niets aan af.
    -Je hebt aangegeven bij het slopen dat de voedingskabel te dun was maar nergens in het filmpje is te zien dat je de kabel vervangt of dat je uberhaupt berekend welke diameter er met zoveel groepen gelegd zou moeten worden.
    -Je mist een externe aarding op je kast.
    -Heb je alles op het moment aangedraaid wat de leverancier aangeeft of gewoon vastgedraaid tot hij bijna krak zei? 🤣

    Reply
  3. Beginnen ze meteen met eisen te gooien, dat mag niet, dat moet. Maar dat is allemaal niet van toepassing, je zit na de meterkast en daar mag je doen wat je wilt, al zet je 10 groepen op 1 aardlekschakelaar. Sterker nog: de NEN 1010 is helemaal niet wettelijk geregeld, de NEN regels zijn gewoon afspraken, niets meer en niet minder. Je hoeft er niet aan te voldoen. Het kan wel zo zijn dat de energieleverancier je niet wilt aansluiten als je niet aan de afspraken houdt van de NEN 1010 of gelijkwaardig, maar dat is een ander verhaal. En dat geldt dus alleen voor je hoofdaansluiting, niet voor jouw installatie die daarachter zit. En die ziet er prima uit, je weet best waar je mee bezig bent zo te zien.

    Reply
  4. Nog 1 tip voor de mensen thuis: als je de hoofdschakelaar uitzet, draai dan de meterkast op slot en stop de sleutel in je zak. Zeker verstandig als er meerdere huisgenoten rondlopen waarvan de een vaak niet weet wat de ander doet.

    Reply
  5. Terug naar school: als de groepen voor algemeen gebruik zijn moet er aardlekschakelaars van 30 mA worden gebruikt.
    Op aardlekschakelaars van 30 mA mogen maximaal 4 groepen aangesloten worden.

    Reply
  6. Als je de spanning optrekt, zakt de stroom en worden de kabels dus minder belast, dat is de reden waarom het 230+V en 400+V geworden is. Ik heb vandaag thuis 245V gemeten en 422V

    Reply
  7. Ik ben absoluut voor dingen zelf doen, maar als je niet op de hoogte bent van wat de regels zijn is het niet verstandig om daar dan een vlog over te maken en zo je kijkers verkeerde informatie te geven.

    1- Aardlekschakelaars: Je onderverdeler moet gewoon aardlekschakelaars hebben en het maakt niks uit dat de voeding uit hoofdverdeler achter een aardlek zit.

    2-selectiviteit: de hoofdverdeler heeft een afgaande groep van 25A, de groepen in je onderverdeler mogen dan geen 16A zijn.

    Bovenstaande punten zijn overigens door andere mensen ook al genoemd.

    En als laatste: je hebt een 25A afgaande groep vanaf de hoofdverdeler en in de onderverdeler plaats je 12x een 230v groep en 3x een krachtgroep.
    Stel: je gebruikt op alleen die 12 groepen per groep ongeveer 1000 watt (=ongeveer 4 ampere), hoe lang denk je dat het duurt voordat de groep in de hoofdverdeler eruit ligt? 😉

    Reply
  8. Ooit van NEN3140 gehoord?
    Aub plaats niet meer van deze filmpjes als je niet weet hoe je moet meten, daar begint het al mee.
    Sorry je hebt hele leuke leerzame video's maar schoenmaker blijf bij je leest.

    Reply
  9. Hier moet je zeker wel een aardlekschakelaar in zetten, die aardlekschakelaar binnen is er om voor te zorgen dat je aardekschakelaar in de schuur als eerst er uit klapt. Deze moet dus ook zwaarder zijn

    Reply
  10. Wel jammer dat we eigenlijk een beetje in het 'niets' worden gelaten hoe de interen opbouw is gedaan. Dit is meer van 'ik sloop de ene kast en klik wat automaten op z'n plek .. en hopa … dit is de nieuwe op zijn plek. Mis toch wel heel veel details als het gaat om een mooie uitwerking van A to Z

    Reply
  11. Veel opmerkingen over aardlekschakelaars, maar hoe zit het hier met de selectiviteit?
    Vaak is een onderverdeelkast niet mogelijk binnen de Nederlandse normen.
    Ik hoor iets over 25A zekeringen, daarachter kunnen geen 16A automaten.

    Reply
  12. En in de onderverdeling moeten ook aardleks zitten voor de licht groepen nu zijn het rechtstreekse eindgroepen dat mag mits je het apparaat dat in het stopcontact zit er niet kunt uithalen

    Reply

Leave a Comment