17 thoughts on “De offerte: electriciens | Boeven uit de bouw”

 1. Bouwkundige die zich voordoet als elektrodeskundige, ze willen een droomhuisje zie 1.13, elektra gehele huis, stucwerk hele huis.
  Er wordt gestuct, vernieuw dan ook de elektra. Heeft deze bouwkundige wel eens een renovatie meegemaakt?
  Dan verlangt deze bouwkundige expert dat de oude opbouw stopcontacten blijven zitten, incl verouderde trekschakelaars.
  Merendeel van de groepen gaat naar de keuken, als opdrachtgever aangeeft wat er in een keuken geplaatst wordt, wordt een groepenkast daarop aangepast, incl een extra groepje voor de tuinverlichting. 8 tot 12 groepen dan.
  Oude bedrading vervangen hoeft inderdaad niet, maar je mag er nooit een nieuwe kleur bijtrekken, dan bestaat er kans op verwarring.

  Reply
 2. Ik ben zelf elektricien, 5 groepjes is echt te weinig voor een huidige woning. Neem 4 groepen voor je woonkamers en slaapkamers, dan het volgende, wasmachine, droger, vaatwasser, oven, nu vaak een inductie kookplaat, dat is een dubbele groep, eentje reserve. Kom ik op 11 groepen dus kan je er net zo goed 12 nemen voor als je ooit wat zonnepanelen op het dak wil. Ook het hele huis openbreken daarvoor is onzin, veel kan via de kruipruimte en als je toch aan het verbouwen bent kan je het beter meteen goed doen. Deze bouwkundige heeft er zelf geen verstand van. Vind het ook knap dat hij van 3 meter afstand weet dat de bedrading goed is, bij deze oude bedrading ook al is het VD draad wil de isolatie wel eens kapot gaan. Je weet alleen of je bedrading goed is door het meten van de isolatie weerstand, dat doe je met een installatietester. "Bouwkundige" is echt een prutser

  Reply
 3. Bij de opdrachtgegevens staat; Electra hele huis. Nou, als de opdracht is hele huis adviseer je natuurlijk om alle oude bedrading eruit te halen. Als het bestaande opbouw schakelmateriaal lager en inbouw gemaakt wordt, zijn de draden sowieso te kort. Verder zit je waarschijnlijk met draailasdoppen waar je met een vervanging/wijziging niets mee kan. De groepenkast zelf is tegenwoordig gewoon makkelijk 10 groepen. Het advies van die zogenaamde expert is waardeloos. Misleidende aflevering om gehele woning te vragen en dan commentaar te hebben als er veel moet gebeuren.

  Reply
 4. Deze "Expert" moet nodig eens op cursus. Vraag advies over elektra alleen aan de vakman. Zoals Realist al zegt dient de hele installatie bij zo'n grote verbouwing aan de nieuwste NEN 1010 te voldoen. Dit betekent dat ook de bedrading moet worden vervangen. Je kan niet naar bedrading kijken en zeggen deze is nog goed. Het isolatie materiaal van de draden gaat ongeveer 30 jaar mee, dus is het tijdens een verbouwing vervangen van deze draden juist een goed idee. Verder kan je alleen door het meten van de isolatieweerstand bepalen of de bedrading nog goed is.

  Verder is de NEN gebaseerd op de EN, deze verschillen niet veel van elkaar. Wat deze expert ook verkeerd benoemd is dat de NEN 1010 over de groepenkast zou gaan.
  Dit is maar ten dele waar, voor groepenkasten is een andere norm beschikbaar namelijk de NEN-EN-IEC 61439; SCHAKEL- EN VERDEELINRICHTINGEN.

  Deze expert is een bouwkundig expert en ik zou dus ook willen zeggen: "schoenmaker blijf bij je leest!", heel jammer dat je goed bedoelende elektriciens te kakken zet.

  Deze video is FAKENEWS………

  Reply
 5. 2:07 Eigenlijk staat er in de NEN1010 dat als je 70 procent van de installatie vervangt je verplicht bent ook de groepenkast te vervangen. Iemand van vereniging eigen huis, die zich uitgeeft als professional zou dit toch moeten weten. Tevens is er ook zoiets als de EN norm, die ze ook gewoon in Polen hebben. De NEN is echter een Nederlandse aanvulling op deze normen. Uberhaupt wordt het grootste deel van de elektra materialen die wij gebruiken geproduceerd in Polen en Duitsland, dus waarom zou dit zoveel anders zijn? 

  Reply

Leave a Comment