[ad_1]
Een landingsvaartuig is nogal rechthoekig. Door de geringe diepgang en de vlakke bodem van de boot kun je vaak gemakkelijk het vasteland op glijden. De voorzijde van de boot heeft een brede klep die neer kan worden gelaten. Landingsvaartuigen zijn vooral bekend van het einde van de tweede wereldoorlog toen er massaal geland werd op de Normandische stranden. Dit vaartuig is dan ook iconisch voor D-Day.
Landingsvaartuig met in- en uitrij brug
Je huurt een boot die tegelijk als RoRo schip te boek staat. RoRo betekent in het Engels roll-on-roll-of. Dat geeft meteen de belangrijkste kwaliteit van de boot aan. Haal de klep naar beneden en van alles kun je de boot op en af rijden: voertuigen, machines, werkinstrumenten, noem maar op. Zelfs auto’s, hoogwerkers of kranen vinden snel een plekje op de RoRo boot. De klep, eenmaal neergelaten, dient als in- en uitrij brug en die hoeft niet op een verharde kade te liggen. Je kunt de klep ook neerlaten op een strand of tegen een dijk aan.
Multi-inzetbaar
Dat geeft meteen de flexibiliteit van de landingsboot aan. Je huurt een Landing Craft Utility (LCU) dan ook vaak om op plekken aan te meren waar gewone boten geen toegang kunnen krijgen. De LCU is geschikt voor normaliter moeilijke landingsplekken. Zo’n landingsvaartuig wordt dan ook gehuurd voor de meest uiteenlopende toepassingen. Een paar voorbeelden:
- begeleiding van sportmanifestaties
- watervervoer van materiaal en personen
- afmeren bij problematische watergebonden locaties
- machine werkzaamheden vanaf het water
- ondersteuning bij werk op of aan het water
- tewaterlating van een onderwaterdrone
Goed werkbaar door beweeglijke boeg
Een van de sterke punten van een landingsvaartuig is dus het vervoer van mens en machine tussen land en water en dat komt door de neer te laten klep in de boot. Maar die klep kan ook op een andere wijze van nut zijn. Stel, je bevindt je op een waterplas of rivier en hebt een drijvend platform nodig. Haal de boeg van het schip neer en je hebt ineens je podium. Handig om vanaf dat platform onderwaterdrones uit te zetten. Of voor duikers die onderwateronderzoek dienen te plegen. Die beweeglijke boegklep maakt de RoRo boot tot een multifunctionele boot. Die komt in verschillende versies, vooral van aluminium of van HDPE (altijd drijvend materiaal). De HDPE-versie is veelal een groot model en kan tot ca. 10 m lengte zijn.
Een landingsvaartuig met extra’s
Je kunt je RoRo boot huren met of zonder een schipper erbij. Mét is wel verstandig. Zo’n schipper kan je veel advies geven over het gebruik van het landingsvaartuig. En hoe je de lading het best kunt stallen. Want deze boot is vooral sterk door de forse laadcapaciteit. De stabiliteit van de boot is verzekerd door een dubbele en vlakke bodem. Daarnaast ligt de boot niet diep, dus is hij inzetbaar op plekken waar weinig water is. Sommige landingsboten hebben extra’s bij hun inrichting. Dan heb je ineens een dekkraan aan boord of middelen om je boot verstevigd te kunnen stutten. Dat is voor sommige werkzaamheden van belang want zo ga je bewegingen tegen. Je kunt de RoRo boot ook als duwboot inzetten. Of voor schilderwerk of betonreparaties.
[ad_2]
https://www.afvoerexpert.nl/landingsvaartuig-je-eigen-water-brug-naar-het-land/