23 thoughts on “Mbo-studenten | Tot op de bodem | De Avondshow met Arjen Lubach (S2)”

 1. soms denk ik dat ze het lastiger zouden moeten maken om door te stromen, omdat het nu zo tt makkelijk is. maar ook dat is weer niet goed voor kansengelijkheid. als ik er nu over nadenk, denk ik ook gewoon dat de intelligentiekloof steeds kleiner wordt en wat eerst proletariaat was nu gewoon arme mensen met die wel hoogopgeleid zijn. als er zon emancipatie van arbeid is gekomen, is het ook lastig voor mensen die op mbo zijn begonnen, om daar gewoon te blijven. als ze wél hbo aankunnen

  Reply
 2. Het onderwijs in Nederland is ook zeer slecht!! Zodra ik mijn AD Facility Management opleiding af heb ga ik ook weg uit dit stomme, trieste en ellendige rotland!! En daar mijn loopbaan als vakman voortzetten uiteindelijk! Want, ik houd van echt ambachtelijk vakwerk en dat is in Nederland ver te zoeken en het wordt niet gewaardeerd!!

  Reply
 3. ik studeerde animatie op het mbo en tijdens het zoeken naar een stage kwam ik erachter dat veel bedrijven zoeken naar hbo studenten. dit demotiveerde me zo erg totdat ik bij mijn laatste stage adres werd aangenomen. de man die me aannam vond het werken met mbo'ers veel prettiger omdat mbo'ers gelijk dingen gaan maken en hbo'ers eerst een heel process doorlopen voordat ze ergens aan gaan werken. het word tijd dat we anders naar mbo en hbo aankijken in plaats van het kleineren en labelen van mbo'ers moeten we kijken naar wat mensen kunnen en niet wat voor studie ze gedaan hebben.

  Reply
 4. je data kllopt niet. Proces techniek heeft ECHT geen start salaris van 3500. 2400 is meer de goede richting (vapro A). 3500 is het hogere opgeleide segment van proces techniek. Vapro B en C

  Reply
 5. Dan heb je dus HBO of WO gestudeerd en kan je als nog mensen niet met respect behandelen… Zielig man, kan je echt zien dat ze niet zo intelligent zijn.

  Reply
 6. ik haal nu n extra vwo diploma op volwassenonderwijs om mn hoogopgeleide ouders niet teleur te stellen maar wil eigenlijk gewoon een vrachtwagenchaffeur zijn…. ach, de kopzorgen.

  Reply
 7. Eerste jaar VWO doe het met plezier elke keer als ik zo iets hoor dan denk ik ''Nou ja iemand anders doet het wel'' maar ja, Niemand anders doe dat. vooral de belangrijkste banen ik heb altijd bij het OM willen werken. en iedereen wilt zulke banen

  Reply
 8. Nooit mbo als minderwaardig gezien, maar de reacties in de comments bevestigen het maar weer dat het omgekeerd dus wel zo is. Misschien moeten mbo-ers die het zelf als laagopgeleid zien dan maar ff naar een psycholoog (oeps, die is wel universiteir + postmaster opgeleid). Doe gewoon wat je leuk vindt. Voor de een is dat praktisch bezig zijn, voor de ander theoretisch, en voor sommigen een combinatie daarvan.
  Overigens is het onderscheid tussen 'beta is waardevoller dan alfa' nog het meest schadelijkst. Kunst en cultuur zijn fucking belangrijk.

  Reply
 9. ik vind echt dat we af moeten van het hele 'rangen' schoolsysteem. Zet ieder kind in hetzelfde onderwijssysteem, zonder ''hoog'' of ''laag'' opgeleidt. Je wordt gewoon gediscrimineerd gebaseerd op hoe goed je de cito-toets toendertijd hebt gemaakt. Schandalig.

  Reply
 10. Ik heb eerst vier jaar mavo gedaan en mijn diploma behaald, waarme ik naar de havo ging om mijn diploma te halen. Deze scholen zitten tegen elkaar aan als 1 mega pand met een grote scheidingswand er tussen.
  Op de havo deed elke docent kleinerend tegenover de “andere kant” (de mavo school). Iedere leerling deed ook zo. Wat the fuck.

  Reply
 11. Ik volg een hbo opleiding maar zodra ik die af heb wil ik een mbo (bbl) opleiding volgen. Afgelopen jaar ben ik er achter gekomen dat een kantoorbaan niets voor me is. Nu overweeg ik om kraamverzorgster te worden. De enige reden dat ik mn hbo nog afmaak is omdat ik er bijna ben, maar als ik terug kon dan had ik na de havo mbo gedaan. Ik volg mijn hart in plaats van mijn niveau, zou iedereen moeten doen.

  Reply
 12. Hier een trotse MBO’er. Vakmensen zijn onmisbaar. Zoals ook al in het filmpje gezegt, loodgieters, schilders, verpleegkundigen, vrachtwagenchauffeurs, politieagenten noem maar op zijn essentieel voor de samenleving. Zelf na VMBO+TL, MBO en jaren werken nu op weg naar een functie in het onderzoek naar gen-therapieën, waar ik dankzij ervaring en kunde volledig mijn ei kwijt kan.
  Leve de MBO’er.

  Reply
 13. als een persoon die mbo doet. dit is gwn door het hele school systeem. iedereen krijgt een kans om te studeren. does groep 1 tot 8. daarna krijg je je advies. ene krijgen bijvoorbeeld kader ofz en ander krijgen havo of vwo. want de ene heeft lager gescoord op de cito/eind toets dan de ander. best duidelijk waarom mensen dan mbo zien als ''dommere'' mensen

  Reply
 14. Ben afgelopen jaar na 4 jaar in totaal (2 jaar ICT, 2 jaar verpleegkunde) op het HBO overgestapt naar de MBO verpleegkunde niveau 4. Dit is de beste keuze die ik ooit in mijn schoolloopbaan heb gemaakt. Ik kom eindelijk tot mijn recht, kan mijn talenten laten zien in een praktijksituatie waar ik mij gezien, gewaardeerd en nodig voel. En ik heb niet meer het gevoel dat ik voor niks collegegeld betaal door de verschrikkelijke manier van lesgeven die het HBO biedt.

  Reply
 15. Heb MBO 4 ICT afgerond toen ik 18 was en als ik met HBO’ers praat over wat ik gestudeerd heb en zeg dan ICT krijg ik juist te horen dat ik slim ben😂 dus de gedachte MBO’ers zijn dom volgens mensen van HBO is niet altijd waar.

  Reply

Leave a Comment