Wat moet je weten over een dampopen folie? – Bouwadvies Nijmegen

[ad_1]

Ben je van plan om een nieuwe woning te realiseren? Of wil je graag een bestaand gebouw renoveren? In beide gevallen zal je er rekening mee willen houden dat het van belang kan zijn om een dampopen folie te voorzien. Het probleem dat zich vandaag de dag bijzonder vaak stelt is terug te vinden in het feit dat mensen hun woning zo goed isoleren dat de aanwezige waterdamp geen weg meer naar buiten kan vinden. Dat kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben. Zowel het aanwezige isolatiemateriaal in je woning als de constructie kunnen er immers door worden aangetast en dat is uiteraard niet de bedoeling. Wil je graag meer te weten komen over dit type folie en het gebruik ervan? Dan is verder blijven lezen zeker en vast de moeite waard! 

Waarom is het gebruik van dampopen folie zo belangrijk?

Veel mensen stellen zich soms de vraag hoe het komt dat er in woningen tegenwoordig gebruik moet worden gemaakt van dampopen folie terwijl dat in het verleden niet of nauwelijks het geval was. Dat deze vraag wordt gesteld is op zich vrij logisch. Er dient echter rekening mee te worden gehouden dat de situatie in woningen tegenwoordig helemaal anders is in vergelijking met vroeger. Toen was het namelijk zo dat er nauwelijks sprake was van aanwezig isolatiemateriaal. Tegenwoordig is dat toch wel enigszins anders. Het optimaal isoleren van een woning zorgt er evenwel in de praktijk voor dat de aanwezige waterdamp niet kan ontsnappen. Deze kan zich vervolgens manifesteren waardoor zowel het isolatiemateriaal als de constructie aangetast kunnen worden. De aanwezigheid van een dampopen folie kan ervoor zorgen dat dit probleem kan worden voorkomen.

Waar rekening mee houden bij dampopen folie toepassen?

Wanneer we meer in detail gaan kijken naar de toepassing van dampopen folie kan er worden vastgesteld dat deze vooral wordt toegepast in daken en gevels. Voor dit type folie geldt in de praktijk dat ze wordt toegepast aan de koude kant van een constructie. Indien je wenst te gebruiken bij een dak moet dit aldus gebeuren tussen de dakbedekking en het isolatiemateriaal. Wanneer je deze folie wenst toe te passen bij een gevel moet er rekening mee worden gehouden dat ze moet worden geplaatst op het isolatiemateriaal. Daarbij moet er een luchtspouw worden gelaten van 20mm welke zich moet bevinden tussen de folie en de buitenmuur. 

Van belang om rekening mee te houden is dat er heel wat is veranderd sinds de invoering van het zogenaamde bouwbesluit in het jaar 2011. Vanaf dat moment is het immers zeer belangrijk om grondig stil te blijven staan bij het type folie waar gebruik van wordt gemaakt. Voor een folie met dampopen karakter geldt namelijk dat ze niet geperforeerd mag zijn. Is dit wel het geval? Dan zal er sprake zijn van een beperkt waterdichte folie waardoor zowel de constructie als het isolatiemateriaal niet optimaal beschermd zullen zijn tegen de impact van water en/of vocht. Twijfel je of het gebruik van dampopen folie voor jouw situatie wel echt de beste keuze zal zijn? Dan spreekt het voor zich dat je hier altijd nog even over kan kortsluiten met een expert van Meuwissen Gerritsen.

[ad_2]

https://www.bouwadvies-nijmegen.nl/wat-moet-je-weten-over-een-dampopen-folie/