Wat zijn de eigenschappen van een dampremmende folie?

[ad_1]

Het bouwen of verbouwen van een woning gaat vandaag de dag ongetwijfeld gepaard met heel wat extra aandachtspunten in vergelijking met vroeger. Dat hoeft ook helemaal niet te verbazen. Het is immers in de praktijk zo dat er tegenwoordig heel wat meer regels en richtlijnen bestaan waar je aandachtig voor moet zijn. Dit gezegd hebbende is het zo dat onze levenskwaliteit er net daardoor ook wel flink op vooruit is gegaan. Dat is dan weer een niet onbelangrijk voordeel. Eén van de zaken waar je tegenwoordig vaak aan moet denken is het voorzien van een eventuele dampremmende folie. Dat is het gevolg van het feit dat onze isolatielaag dient te worden beschermd tegen penetrerend vocht. Dat geldt overigens ook voor de constructie van onze woning. Wil jij hier nu graag meer over te weten komen? Dan zal de informatie die je aantreft hieronder je daar meer over vertellen.

Hoe ontstaat vocht in een woning?

Voordat we je concreet gaan vertellen wat de eigenschappen zijn van een dampremmende folie en wat je er bijgevolg van kan verwachten is het belangrijk om te weten op welke verschillende manieren vocht allemaal in je woning kan ontstaan. Voor heel wat mensen geldt dat ze het vreemd vinden dat er tegenwoordig zoveel aandacht hieraan wordt besteed terwijl dat in het verleden helemaal niet het geval was. Dat is echter niet geheel onlogisch. In het verleden was het namelijk zo dat woningen helemaal niet goed geïsoleerd waren. Tegenwoordig is dat natuurlijk wel even anders. 

Doordat huizen zo goed geïsoleerd zijn is het zo dat het vocht dat er in terug te vinden is zich nog maar niet of nauwelijks een weg naar buiten kan banen. Dit met alle vervelende gevolgen van dien. Wanneer je ervoor kiest om een dampremmende folie te voorzien zorg je ervoor dat niet alleen het aanwezige isolatiemateriaal, maar ook de constructie kan worden beschermd. Dat is nodig, want vocht ontstaat zowel tijdens het wassen als tijdens bijvoorbeeld het klaarmaken van voeding. 

Wat is de exacte functie van een dampremmende folie precies?

Voor een dampremmende folie geldt dus dat ze voorkomt dat waterdamp erin slaagt om te condenseren in de isolatielaag. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden is het niet alleen mogelijk om een optimale werking van de isolatie te realiseren, daarnaast is het eveneens zo dat je erin zal slagen om de levensduur van je isolatie zo optimaal mogelijk te houden. Het hoeft wellicht niet gezegd dat ook dit laatste ontzettend belangrijk is.

Je moet er wel rekening mee houden dat het niet in eender welke situatie aan te raden is om een dergelijke folie (of een ander vergelijkbaar exemplaar dat op de markt is terug te vinden) te gaan gebruiken. Dit niet in het minst omdat je in bepaalde gevallen net het omgekeerde effect zal bereiken. Is het voor jou dus met andere woorden niet geheel duidelijk of het in jouw specifieke situatie nu wel of niet interessant kan zijn om gebruik te maken van een dampremmende folie? Dan is het altijd van belang om deze kwestie even te bespreken met een echte vakman.

 

[ad_2]

https://www.uw-stratenmaker.nl/wat-zijn-de-eigenschappen-van-een-dampremmende-folie/