Elementenbanken – stapelen naar een bevredigend resultaat

[ad_1]

Als er banken veelzijdig en aanpasbaar zijn, dan zijn het wel de elementenbanken. Die bestaat uit diverse losse elementen zoals rug- en armleuningen, zitkussens en hoekstukken die naar believen kunnen worden gecombineerd. De bank is vooral populair bij mensen die een moderne woonstijl ambiëren. In dit artikel komt de geschiedenis van deze veranderbare bank aan de orde, lees je iets over de voor- en nadelen van de bank en waarom deze banken weer in populariteit toeneemt. Vanaf het begin van de jaren zeventig kwam de bank op de markt. Er was destijds veel behoefte aan aanpasbare banken. Mensen wilden graag experimenteren met hun zitmeubilair en deze bank was daarvoor perfect. Het enthousiasme voor de modulaire bank bleek dan ook uit de grote verkopen. Niet alleen in Nederland maar overal ter wereld vulden de woonkamers zich met modulaire banken. En deze banken zagen er om de paar maanden weer anders uit.

Bouwstenen van elementenbanken

Een bank zelf samenstellen en dan weer veranderen, heel leuk, maar daarvoor heb je dan wel bouwstenen nodig. De zogenaamde modules of elementen zijn die bouwstenen. Ze zitten niet aan elkaar vast, dus je schuift ze op diverse manieren tegen elkaar. Of ‘bouwt’ ermee. Dit zijn een aantal gebruikelijke elementen van zo’n modulaire bank:

  • Zitkussens
  • Rugleuningen
  • Armleuningen
  • Hoekstukken (nodig om een hoekbank te maken)
  • Chaise longue (verlengd zitvlak)
  • Ottomanen (voetensteunachtige elementen die voor extra zitruimte zorgen)

De ottomanen kunnen ook als salontafel fungeren. Dus die kan je ook in de buurt van de elementenbank kwijt.

Voordelen

Het grootste voordeel van elementenbanken: de flexibiliteit. Afhankelijk van je behoeften en voorkeuren kun je alle elementen steeds anders combineren. Nog een voordeel boven een vaste bank is de aanpasbaarheid van de modulaire bank. Verander je de indeling van je woning en past de bank net niet meer? Dan maak je er gewoon een andere bank van. Een ineens storende lengte kun je bijvoorbeeld breken door de bank om te bouwen tot een hoekbank. Wie zich eenmaal op een elementenbank vlijt, merkt ogenblikkelijk een derde voordeel. De kussens en zachte materialen maken een modulaire bank heel gerieflijk. Heb je een hedendaagse interieurstijl? Dan heeft de bank als voordeel ook nog dat hij goed met modern meubilair harmonieert. En nog een voordeeltje als je woonruimte een beetje krap is. Je kunt de bank gewoon zo in de ruimte samenstellen dat de ruimte zelf blijft ademen.

Nadelen

Over nadelen kunnen we kort zijn. Een elementenbank met flink wat modules is soms wat prijziger dan een traditionele bank. Er kunnen in de loop der tijd naden tussen de elementen ontstaan zodat je ze zo nu en dan even moet aanschuiven. 

De wedergeboorte van elementenbanken

Ze waren dus in de jaren zeventig immens populair. Na een rustige periode beginnen veel mensen weer waarde te hechten aan elementenbanken. Misschien heeft dat met het idee te maken dat persoonlijke expressie weer een dingetje wordt in het interieurdesign. Steeds meer mensen wonen ook klein behuisd en dit type bank leent zich daar goed voor. Een elementenbank gaat verder naadloos op in strakke, minimalistische woonstijlen maar doet het ook goed bij landelijke interieurs. Combineer jouw bank met mooie fauteuils en zorg voor afwisseling in de woonkamer!

[ad_2]

https://www.afvoerexpert.nl/elementenbanken-stapelen-naar-een-bevredigend-resultaat/