Fauteuil kopen – voorheen voor de status, nu voor het behagen – Bouwadvies Nijmegen

[ad_1]

Door de eeuwen heen was de fauteuil altijd een essentieel meubelstuk. Een fauteuil kopen deed je om zo comfortabel en ontspannen mogelijk te kunnen zitten. Dat is ook een van de redenen dat deze gerieflijke zetel armleuningen heeft. Door de eeuwen heen is de fauteuil nogal eens van vorm veranderd; al naar gelang nieuwe zitbehoeftes zich aandeden, werd de vorm van de fauteuil daarop aangepast. Een kleine revolutie van de fauteuil vond plaats toen deze voorzien werd van elektrische aandrijving en snufjes. In dit stuk belichten we een van ’s werelds meest lekkere zitstoelen vanuit de historie om dan in te gaan op de redenen om een fauteuil te kopen met elektrische functies.

Prehistorie en middeleeuwen

Voor de oorsprong van de fauteuil komt het oude Egypte in zicht. De luxueuze stoel werd voor het eerst benut door de farao’s en zijn elitaire gevolg. Deze prototypes van de fauteuil waren vervaardigd van hout en rijkelijk versierd. Ze symboliseerden door hun decoraties macht en status. Tijdens de middeleeuwen arriveerde de fauteuil in Europa en kreeg hij een vast plekje in eerst kasteelzalen en later de salons van herenhuizen. De vroege fauteuil was niet gemakkelijk verplaatsbaar want had behoorlijk gewicht. Het ontwerp verried ook weer het belang van stijl en status; comfort was nog niet echt van belang.

Fauteuil kopen door de gewone man

Tijdens de Renaissance gingen meubelmakers ineens wel meer aandacht geven aan de ergonomie van de stoel, om zo het comfort te verbeteren. Nu ontstonden gerieflijke fauteuils, stoelen waar je in wilde blijven zitten. Wat hielp was de zachte bekleding en gevoerde zittingen. Dit deed de zitervaring meer dan goed. In de nadagen van de 19e eeuw konden steeds meer mensen van de heerlijke zitervaring van fauteuils genieten. De fauteuil kreeg ook een plekje in menig verenigingsgebouw en tal van hotellounges. Vaak waren dat orenfauteuils, herkenbaar aan de ietwat naar voren krommende punten van de stoelleuning. Een fauteuil kopen was ineens ook mogelijk voor het gewone volk, deels omdat die meer geld kreeg te besteden en deels omdat de stoelen goedkoper werden. Want inmiddels werden ze in fabrieken in groten getale gemaakt. De fauteuil veroverde de huiskamer en werd daar een baken van rust en ontspanning.

Fauteuil kopen met technische snufjes

In de 20e eeuw zorgden nieuwe technologieën ervoor dat de fauteuil nog door evolueerde. En wel in elektrische zin. Geavanceerde elektrisch aangedreven fauteuils kregen nog meer comfort door allerlei extra functies. Zo kon je ineens de fauteuil elektrisch verstellen. Met een afstandsbediening werd het mogelijk de rugleuning, de voetsteun en soms zelfs de hoogte van de stoel te verstellen. Zo kon je met een paar drukken op de knop je eigen meest ontspannen houding instellen.

De elektrische fauteuil is een blijvertje

Niet alleen de elektrische verstelbaarheid maakte de fauteuil populairder dan ooit tevoren. Veel fauteuils werden ook voorzien van ingebouwde massagefuncties. Zo kon je zittend je rug, je nek en je benen laten masseren. Ook kon je een fauteuil kopen met verwarmingsfuncties. Verder werden fauteuils toegerust met opbergvakken, bekerhouders en recente modellen hebben zelfs usb-contactdozen. Over ontspanningservaringen gesproken…

[ad_2]

https://www.bouwadvies-nijmegen.nl/fauteuil-kopen-voorheen-voor-de-status-nu-voor-het-behagen/