44 thoughts on “Wat verdient beter? ZZP of Loondienst?”

 1. Deze vergelijking gaat natuurlijk mank. Dit is meer de belastingdruk vergelijken tussen loondienst en inkomen uit winst onderneming. Heeft niks met te maken met wat beter verdient ZZP of loondienst. Je vergeet namelijk alle mogelijkheden van een ondernemer voor belastingvoordelen die je in loondienst niet hebt. (KIA, MIA, aftrekbare kosten). Doe een 'echt' vergelijk en dan zal je uitkomen dat een ZZP-er altijd beter verdient dan een vergelijkbaar loondienst. Zou ook gek zijn als het niet zo was, immers je werkgever moet ook wat aan je verdienen…

  En daarnaast:
  – Je rekent met 1500 uur werken per jaar. Dat is echt enorm weinig en komt neer op 187,5 dagen per jaar werken. Er zijn zo'n 230 werkbare dagen in een jaar(vakanties en feestdagen al meegerekend), dus dat betekent dat je hier rekent met 43! vakantiedagen.Dat is praktisch 4 dagen per week werken ipv 5 dagen.
  Oftewel als je 24 vakantiedagen hebt, kan je 230 dagen per jaar werken. Dat is al maximaal 1840 uur per jaar! 1700+ uren is dan makkelijk te halen. Met dit uurtarief scheelt dat al zo 6.000 euro bruto per jaar.
  – Als je 3000 euro per maand verdient, zal je uurtarief in zzp vorm eerder rond de 50-70 euro liggen.

  Reëeler is dus dat iemand die in loondienst 3000 euro per maand(±40.000 per jaar) verdient, zo'n ± 100.000 omzet zal hebben als ZZP-er.

  Dus ja, ZZP verdient beter. Maar heeft ook meer risico. Dat moet je natuurlijk altijd zelf weten of je dat risico wil lopen.

  Reply
 2. Je rekent ook wel met een laag loon voor die ZZPer, bij ons bedrijf in loondienst verdien je gemiddeld 2800 euro netto. Echter zzp tarieven liggen rond de 70 per uur.

  Reply
 3. Dit is natuurlijk een belachelijke berekening. Je vergelijkt iemand in loondienst met een domme ZZPer in verkapt loondienst.

  Als ZZPer start je een bedrijf en zou je dus net als de werkgever cliënten moeten zoeken. Dan kan je net als de werkgever 80 euro per uur vragen. +winst op eventueel verbruikt materiaal etc.

  Reply
 4. Dit is niet realistisch als je als Zzper voor het zelfde uur loon gaat werken als loon dienst ben je niet goed bezig en naar mijn mening gebeurd dat ook nooit

  Reply
 5. Leuke video alleen geeft dit geen reëel beeld van je inkomsten als zzp'er omdat niet gebruikt gemaakt word van alle mogelijk aftrekposten die hebt, zoals bijvoorbeeld pensioen als zzper zou voor pensioen de FOR(Fiscaal oudedagsreserve). Daarnaast is het ook zo in loondienst verdien je bijvoorbeeld 3k bruto per maand maar zou een ZZP'er ingehuurd moeten worden voor hetzelfde werk dan kan ik je garanderen dat die geen factuur stuurt van 3k voor hetzelfde werk maar minimaal een factuur voor 6k.

  Dit geldt natuurlijk niet voor de beroepen waar mensen gedwongen als zzp'ers aan de slag moeten zoals theater/muziek wereld of de postbezorgers. In die situatie is het altijd slechter om als ZZP'er aan de slag te gaan. Maar voor de beroepen waar normaal tot goed salaris voor betaald word en waar een tekort van mensen is kun je echt wel meer verdienen als zzp'er dan je in loondienst zou zijn.

  Ik bedoel een willekeurige timmerman/elektricien/loodgieter heeft al een hoger uurtarief (40-50 euro) dan hier. Het voorbeeld van 24 euro uurtarief is volgens mij wat een administratief medewerk inhuren via een uitzendbureau kost, en staat niet gelijk aan een werknemer die beroep uitoefent waar 3k voor verdiend word.

  Reply
 6. Het vakantiegeld in loondienst bedraagt geen extra maand. Van het vakantiegeld gaat ongeveer de helft aan belasting af. Het vakantiegeld in loondienst is feitelijk een halve maand op jaarbasis.

  Reply
 7. vergeet training niet. Training kost een ZZP'er geld en tijd. Ook dan heb je geen inkomen. In loondienst wordt het voor je betaald en tijdens je training krijg je gewoon doorbetaald. Met andere woorden ZZP'ers worden dubbel geraakt.. en dat geldt ook voor vakanties en dergelijke. Auto van de zaak moet je en bijtelling betalen maar ook het leasebedrag.

  Reply
 8. Je vergeet bij bedrijfs kosten heel veel, kosten boekhouding en jaarboek op laten maken door accountant. En daarnaast kosten als benodigd gereedschap/laptop/pc/smartphone, en zakelijk internet abbonement, maar bijvoorbeeld ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.

  Reply
 9. Ondertussen is de FOR afgeschaft vanaf 2023. Les voor de zpp-er.. de overheid past de regels altijd aan tijdens het spel. Al dat gespaarde geld in een lijfrente is niet zeker. Vette inflatie en de onzekerheid dat de regering je kan plukken over 20 jaar…. Geen lijfrente voor mij. Tip: ga als Digital Nomad werken in Portugal.

  Reply
 10. En waarom 3000 per maand waarom niet 5000 of 6000 of 7000 , technische mensen ga maar zelfstandig worden en start zelfstandig bijberoep , je vind 1st job zelfstandig , gedaan met werknemers jobs

  Boekhouder , belasting , en je zelf , pas op je vlees veel geld , maak business plan voor 5 jaar minum 😃🙂

  Reply
 11. Goede video! Het hangt ook een beetje van af wat je uurtarief is als zzp’er vergeleken met wat je in loondienst krijgt. Verder inderdaad kans om sneller te groeien in je salaris als zzp’er.

  Zelf heb ik meegemaakt dat mijn werkgever geen pensioen betaalde en uurtarief als zzp’er veel hoger lag. Toen heb ik mijn baan ook opgezegd.

  Reply
 12. Je slaat de plank wel mis hoor! Minder overhouden dan in loondienst betekend dat je uurloon te laag is. Niet miepen maar meer vragen, lukt dat bij de ene opdrachtgever niet, ga dan naar de volgende. Je het er minimaal drie per jaar nodig. Iederren staat te spingen op mensen en ze betalen graag wat meer. Kosten overhevelen van privé naar zakelijk en je betaald ook nog eens veel minder belasting.

  Reply
 13. Interessant en duidelijk. En gelijk een vraag, als je bij een werkgever €25,- is het toch niet reëel om met €25,- als zzp te rekenen? De opdrachtgever lacht zich kapot geen risico en minder kosten! Een werkgever is aan alle vaste lasten voor een werknemer met €25,- uurloon zo €70,- per uur kwijt, dan is het normaler om met €50,- per uur te reken. Voor beiden partijen win win en een heel andere rekensom. Toch🤷🏻‍♂️

  Reply
 14. Zeer heldere en informatieve video! Bezint voor je begint als zzp'er zou ik zeggen. En dan al die administratieve rompslomp er ook nog bij, ik blijf dus fijn in loondienst!

  Reply
 15. Vraagje he, je rekent hier met die 3000. Maar wie heeft nou een uurtarief van 24 euro als zzp'er. En in loondienst kom je lastig boven de 4k uit. Terwijl een uurloon van 50 euro als zzp'er heel normaal is.

  Reply
 16. Hoi hoi, Allereerst complimenten voor de duidelijke uitleg. Ik zou ook graag zzp'er willen worden, hoe zit het als je in het begin bijvoorbeeld 50/50 gaat ondernemen? Bijvoorbeeld in loondienst en daarnaast iets gaat doen? Zo dek je naar mijn idee de vaste kosten (zekerheid) en kan je als zzp groeien. Komt het belasting technisch dan bijvoorbeeld goed uit? Groetjes Lourens

  Reply
 17. Een werkgever pakt ook winst over jouw , die pak je als zzp er zelf .
  Dat zie ik niet in deze berekening , als je €24 per uur verdien rekent je werkgever misschien wel het dubbele aan de klant ?

  Reply
 18. Leuke video Tim. Wat wellicht nuttige nuance was geweest is dat juist vanwege onzekerheid en het zelf moeten regelen van zaken als AOV, bedrijfs / beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen, pensioen e.d., het uurtarief niet 1:1 vergelijkbaar is met dat wat je ziet bij een baan in loondienst. Zo zul je een baan in loondienst voor 24,- p. uur eerder moeten vergelijken met eenzelfde rol als ZZPer a, zeg, (minsten) 60,- p. uur. Uiteraard is dit allemaal afhankelijk van het type werk en de senioriteit. Indien je een 1:1 vergelijking maakt met het uurtarief uit loondienst toegepast op een ZZPer, zal een ZZPer altijd slechter uit de bus komen (je hebt altijd meer lasten).

  Reply
 19. Mooie video, en het benadrukt wel een aantal valkuilen waar veel zzp'ers voor vallen (arbeids ongeschiktheid, pensioen, etc). 1 ding reken je alleen wel dubbel. Als je de 1500 uren pakt, daar nog redelijk wat niet declarabele uren aantoevoegd(administratie) en een aantal weken waarin je klanten zoekt, dan houd je nog genoeg tijd over in een jaar om 5 weken (25 dagen) vakantie te houden.

  Daarnaast zijn er natuurlijk een aantal niet financiële voor en nadelen aan het zijn van een zzp'er

  Reply
 20. Ben je er financieel ook fors op vooruit gegaan, netto? Sowieso nuttige video, ook al werk ik zelf in loondienst. Mijn strategie, inkomen aanhouden uit loondienst en dan erbij beleggen en traden. Tenzij je een hekel aan je baas / werkzaamheden hebt, is zzp alleen lucratief /lonend als je minstens 2x zoveel gaat verdienen dan in loondienst, ivm extra risico wat je loopt en rekening mee moet houden.

  Reply
 21. Is een pensioen inleg van €250 per maand als ZZP niet veel te laag? Aangezien vaak word aangehouden dat als je met pensioen gaat 70% van je laatst verdiende salaris wilt blijven ontvangen. Als ik snel reken moet je als je dus uitkomen op een brutto pensioen van 2100 per maand , je krijgt ongeveer 900 AOW dus moet je zelf zorgen voor die 1200 per maand. Volgens mij moet je veel meer inleggen dan €250 om voldoende pensioenkapitaal op te bouwen om dit bedrag te gaan halen. Ik ben ook geen pensioen specialist maar volgens mij is dat rond de 900 euro inleg per maand als je rond de 30 bent (Inflatie natuurlijk buiten beschouwing). Zie ik iets over het hoofd?

  Reply
 22. De verschuldigde premie ZVW voor ZZP’er is niet correct. Je hebt de kosten premie arbeidsongeschiktheidsverzekering en inleg lijfrente hier nu van afgetrokken als bedrijfskosten. Dat zijn formeel echter kosten die je als privé persoon van je winst af kunt trekken. De berekening premie ZVW gaat nu over een te laag bedrag.
  Hou daarnaast ook rekening met het feit dat veel werkgevers een deel van de pensioenpremie van werknemers voor hun rekening nemen. Dat is eigenlijk ook een vorm van (uitgesteld) salaris.

  Reply
 23. Hoi Tim. Thanks voor de video👍Zijn er niet meer verzekeringen (naast pensioen en aov) welke je nodig hebt als zzp of verschilt dat per branche denk je? Ik denk dan bv. aan zorgverzekering, rechtsbijstandsverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

  Reply

Leave a Comment