Hoe zijn kerstpakketten ontstaan?

[ad_1]

Iedereen kent ze eigenlijk wel: kerstpakketten. Tegen de tijd dat de decembermaand komt zijn we er ook bewust van dat de periode van kerst er weer aan komt. Daar hoort dus ook een kerstpakket bij die je van je werkgever krijgt. Jaren geleden is het ontstaan om een pakket met voeding aan je medewerkers te verstrekken, maar ook aan relaties. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan? En wat doe je in zo’n pakket? 

Wat zijn kerstpakketten? 

De eerste vraag die beantwoord moet worden is wat kerstpakketten nu precies zijn. Eigenlijk zegt de naam al een deel: het zijn pakketten die worden uitgedeeld met kerst. Het is een samengesteld cadeau dat de werkgever of zakenrelatie tijdens de Kerstdagen aan een ander geeft. De samenstelling van een pakket is uiteenlopend en naar eigen inzicht van de gever in te vullen. Zo zijn er pakketten die compleet zijn met een bepaald thema, er kunnen cadeaubonnen worden gegeven, maar ook een fles drank of een sieraad zijn mogelijke cadeaus om met kerst te geven.

Waar komen kerstpakketten oorspronkelijk vandaan? 

De afstamming van kerstpakketten komt bij het begin van de 19e eeuw vandaan. In die tijd was het niet vanzelfsprekend dat mensen boodschappen konden doen en rijkelijk konden eten tijdens de feestdagen. Om de minder bedeelden tijdens de koude winterdagen een hart onder de riem te steken werd een voedingspakket gegeven. Op die manier kon iedereen tijdens de feestdagen en et het koude weer een goede maaltijd eten. 

De kerstpakketten werden vaak onder de boeren verdeeld zodat ze op Tweede Kerstdag met hun vrije dag thuis met hun gezin konden genieten. Daarom zijn de pakketten van oorsprong gevuld met voedsel- en drinkwaren. Uiteindelijk is deze traditie overgenomen door andere bevolkingslagen en zo hebben wij vandaag de dag nog steeds die traditie. 

Wat zijn leuke geschenken? 

Zoals gezegd is de traditie begonnen met het vullen van het pakket door middel van voedsel. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden en loopt de inhoud uiteen tussen het authentieke voedselpakket tot aan hele verzorgde reizen naar het buitenland. Hoe dan ook is een pakket altijd een feest en kun je als gever er een thema aan hangen die past bij het type relatie of bij jouw bedrijf. Je kunt er zelfs een persoonlijke tint aan toevoegen door bedrukte kleding of voedsel aan toe te voegen zodat je bedrijf of naam verder onder de aandacht komt. Denk bijvoorbeeld aan etiketten van bier dat gelabeld is met jouw bedrijfsnaam, of een thema op basis van wereldkeuken. 

De kosten van kerstpakketten zijn afhankelijk van de inhoud uiteraard en kunnen zo laag of hoog mogelijk worden als dat je zelf wilt. Je kunt een kerstpakket al aanschaffen vanaf 5 euro tot duizenden euro’s. Als je een pakket gaat aanschaffen is het goed om te kijken of je dit fiscaal kunt aftrekken als aftrekpost. Verder is het leuk om je fantasie de vrije loop te laten als je een pakket gaat aanschaffen en als ontvanger moet je er vooral van genieten. 

 
[ad_2]

https://www.onsgroenezusje.nl/hoe-zijn-kerstpakketten-ontstaan/